Przez żołądek do… jelit? Tak! Najlepszym lekiem na odporność jest zdrowa dieta. To od niej zależy równowaga mikroflory jelitowej, tak ważnej dla prawidłowego działania układu immunologicznego. Jelita są jego najważniejszym narządem. Dbając o nie, dbasz o zdrowie, a my Ci w tym pomagamy! Przeczytaj, jak mikroflora jelitowa oddziałuje na odporność i sprawdź, jak możesz ją wesprzeć z gamą probiotyczną Guut.
Najlepsza dieta na odporność wspiera równowagę mikroflory jelitowej
System immunologiczny opiera się na pracy wielu narządów – grasicy, śledziony, węzłów chłonnych, migdałków, także jelit. To w nich kryje się centralny mechanizm odporności. Jej sprawność zależy od równowagi mikroflory jelitowej (mikrobiomu), na którą składają się w 90% dobroczynne bakterie, a oprócz nich drożdże, grzyby i archeony. Kiedy te mikroorganizmy żyją w symbiozie (równowadze), organizm dobrze odpiera atak wroga. Kiedy jednak patogenne szczepy bakterii rozwijają się kosztem innych, mikroflora jest zaburzona, a układ odpornościowy słabnie. W rezultacie pojawiają się infekcje i rośnie ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych i nowotworowych.
Bakterie jelitowe – strażnicy odporności
Bakterie jelitowe uniemożliwiają kolonizację obcych mikrobów. Mają wysokie właściwości immunomodulacyjne, dlatego są ważnym elementem układu immunologicznego.
Działają na trzy sposoby.
- Jest ich tak wiele (około 100 trylionów), że tworzą swoisty mur obronny, który utrudnia rozprzestrzenianie się patogenów.
- Za pośrednictwem receptorów TLR, alarmują krążące w ścianach jelit komórki odpornościowe, uruchamiając w ten sposób mechanizmy obronne organizmu.
- Niektóre bakterie jelitowe wytwarzają związki o właściwościach bójczych, eliminując w ten sposób wroga.
Równowaga mikroflory jelit – podstawa zdrowia
Czy wiesz, że skład Twojej mikroflory jelitowej jest tak unikalny, jak Twój odcisk palca? To najbardziej zróżnicowany ekosystem ludzkiego organizmu. W zaledwie 30% tworzą go gatunki o stałej liczebności, pozostałe 70% to różne grupy mikroorganizmów, o których rozwoju przesądza styl życia, jaki prowadzisz. Wysoko przetworzona żywność, wciąż nadużywane antybiotyki, sterylne środowisko, a z drugiej strony wszechobecne zanieczyszczenia to główne czynniki zagrażające bakteriom jelitowym. Dziś trudno tego uniknąć, prawda? Jednak rozumiejąc, jak ważna jest równowaga mikroflory jelitowej dla zdrowia, łatwiej o nią zadbać, zapewniając sobie skuteczną ochronę przed chorobami.
Co jeść, aby wspierać odporność?
Dieta śródziemnomorska, pełna warzyw, owoców i ryb, uchodzi za najzdrowszą na świecie. Jednak i w polskiej kuchni znajdziesz wiele wspaniałych produktów, które wspierają odporność i są źródłem zdrowia.
- Ogórki i kapusta kiszona, a także kefiry, jogurty i maślanki to naturalne probiotyki, zawierające dobroczynne bakterie jelitowe.
- Cebula, czosnek, por i szczypiorek, czyli warzywa cebulowe bardzo popularne w Polsce, oczyszczają układ pokarmowy ze szkodliwych bakterii i grzybów. Zawarte w nich substancje prebiotyczne wspierają wzrost naturalnej mikroflory jelitowej.
- Kasza gryczana, jęczmienna, manna, pieczywo żytnie i otręby to produkty bogate w błonnik pokarmowy, który jest pożywką dla bakterii jelitowych.
- Boczniaki, drożdże i piwo niepasteryzowane zawierają beta-glukan. Ten rodzaj błonnika pokarmowego reguluje pracę jelit i stymuluje komórki odpornościowe. Znajdziesz go także w naszych zestawach probiotycznych Guut immunity.
- Kwasy Omega-3 są podstawą diety wzmacniającej system immunologiczny. Mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Najwięcej jest ich w rybach, które jemy rzadko, ale bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są powszechnie w Polsce stosowane oleje roślinne (słonecznikowy, lniany, rzepakowy), orzechy włoskie, pestki dyni oraz kiełki.
Sięgaj po nie na zdrowie! Najlepiej codziennie, bo wiesz dobrze, że chwilowa zmiana nawyków żywieniowych niewiele zmieni. Dieta na odporność powinna iść w parze ze zdrowym stylem życia, co nie tak łatwo połączyć. Pomóc może metoda małych kroczków. Zamiast słodyczy wybieraj owoce, a zamiast windy, schody. Utrwalaj takie drobnostki i obserwuj zmiany.
Warto to zrobić! Zwłaszcza, jeśli często łapiesz przeziębienie i dokuczają Ci dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ciągle wzdęty brzuch, gazy jelitowe, biegunki lub zaparcia. To objawy zaburzenia równowagi jelitowej.
Znamy sposób, aby ją przywrócić. Opracowaliśmy gamę probiotyków Guut, wspierających równowagę organizmu. Zawarte w nich szczepy Lactobacillus, wzbogacają środowisko jelitowe, zapewniając mu równowagę. Odbudowa mikroflory jelitowej wymaga czasu, ale przy takim wsparciu na poprawę nie trzeba długo czekać. Gdy ją osiągniesz, nie rezygnuj z diety na odporność. W ten sposób utrzymasz sprawną pracę jelit. W końcu to od niej zależy Twoje zdrowie!