Go to content
Twój koszyk
Lifestyle

Wszystko, co musisz wiedzieć, aby wybrać dobry probiotyk

Zastanawiasz się, jak wybrać najlepszy probiotyk? To naprawdę ważna decyzja, którą warto uzależnić od indywidualnych potrzeb organizmu. Badania pokazują, że stosowanie nieodpowiednich probiotyków, zwłaszcza wieloszczepowych, może być niekorzystne dla zdrowia. Dlatego, jeśli potrzebujesz porady przed wyborem probiotyku najlepszego dla siebie, przeczytaj kilka poniższych wskazówek!

Czy wiesz, co to jest probiotyk?

Słysząc „probiotyki”, myślisz o kulturach bakterii, które wspierają pracę Twojego organizmu i chronią przed chorobami? Masz sporo racji. Nazwa „probiotyk” pochodzi od greckiego wyrażenia „pro bios”, które oznacza „dla życia” i odnosi się do żywności albo suplementów diety, zawierających żywe bakterie. Właśnie to odróżnia probiotyki od prebiotyków, które składają się z substancji (np. błonnika) wspierających wzrost lub aktywność bakterii jelitowych, nie zaś ich samych. Jest jeszcze jedna rzecz, warta podkreślenia. W probiotykach nie znajdują się zwykle kultury bakterii, lecz odpowiednio wyselekcjonowane dobroczynne drobnoustroje, które spełniają określone funkcje.

Przyjrzyj się bliżej naszej gamie probiotycznej Guut. Tworzą ją cztery suplementy diety, które odpowiadają na konkretne potrzeby Twojego organizmu. Każdy z nich to połączenie specjalistycznych szczepów bakterii i wybranych składników aktywnych.

  • Guut metabolism, zawiera szczep bakterii Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103.
  • Guut mood, na dobry nastrój, łączy cztery szczepy Lactobacillus casei HA-108, Lactobacillus helveticus Rossel-52 oraz Bifidobacterium breve HA-129 i Bifidobacterium longum Rossel-125.
  • Guut immunity zawiera Lactobacillus paracasei 13434 i Lactobacillus plantarum 6595, aby wspierać układ odpornościowy i pracę jelit.
  • Guut vitality to zestaw szczepów Lactobacillus: Casei-HA-108 i helveticus Rossel-52 oraz Bifidobacterium: breve HA-129 i longum Rossel-125, ponoszący poziom energii i poprawiający koncentrację.

Choć długie i skomplikowane, wieloczłonowe nazwy szczepów mają ogromne znaczenie, bo informują szczegółowo o właściwościach każdego zastosowanego w danym preparacie szczepu bakterii. Potrójne opisy dostarczają unikalnych informacji o jego cechach i działaniu. Dla jasności, powiedzmy sobie, co oznaczają. Każdy opis składa się z:

  • nazwy rodzajowej (np. Lactobacillus, Bifidobacterium),
  • nazwy gatunkowej (np. rhamnosus, casei),
  • numeru kolekcji kultury szczepowej, pod którym dany szczep jest zdeponowany, to coś na wzór numeru patentowego (np. GG ATCC 53103, HA-108).

Takie potrójne opisy szczepów bakterii stosuje się w wysokiej jakości probiotykach. Znajdziesz je również na etykietach preparatów Guut.

Jak wybrać najlepszy probiotyk?

Jeśli szukasz najlepszego dla siebie probiotyku, koniecznie przyjrzyj się etykiecie produktu. Jednocześnie weź pod uwagę potrzeby własnego organizmu. Najlepszy probiotyk nie jest multi-szczepowy, lecz ukierunkowany na konkretne działanie i zawiera dokładnie te szczepy bakterii, których Ci brakuje. Zastanawiasz się, jak to sprawdzić? Możesz wykonać badanie flory jelitowej i grzybów w przewodzie pokarmowym. W Polsce takie testy są jeszcze mało popularne, a przez to rzadko dostępne i dość drogie, być może jednak zechcesz z nich skorzystać. A jeśli nie, w wyborze najlepszego dla siebie probiotyku, kieruj się przede wszystkim znajomością swojego organizmu i celem, jaki chcesz dzięki probiotykowi osiągnąć.

Sprawę ułatwia szeroka gama probiotyków dedykowanych konkretnym problemom. Wśród suplementów probiotycznych Guut znajdziesz preparaty wspierające metabolizm, podnoszące odporność, dbające o Twój dobry nastrój lub podnoszące poziom energii i koncentracji. Jeśli często się przeziębiasz i chcesz wzmocnić układ immunologiczny, poszukaj probiotyków zawierających szczep Lactobacillus paracasei. Bakterie tego rodzaju nie tylko wspierają urozmaicenie mikroflory bakteryjnej i wzmacniają szczelność bariery jelitowej, ale także mają działanie immunomodulacyjne. Jeśli natomiast czujesz, że siedzący tryb pracy coraz bardziej odbija się na działaniu układu pokarmowego, coraz częściej doświadczasz problemów trawiennych i zależy Ci, aby usprawnić przemianę materii, wybierz probiotyki ze szczepem Lactobacillus rhamnosus GG, które dbają o zdrowie jelit i poprawiają procesy trawienne.

Aby osiągnąć zamierzony efekt, musisz zastosować dobry probiotyk z odpowiednim szczepem bakterii, który występuje w odpowiedniej ilości. To bardzo ważne! Za skuteczną dawkę uważa się 109 jednostek tworzących kolonię – CFU (ang. colony forming unit). Zwróć na to uwagę, zanim podejmiesz decyzję.

Kiedy warto brać probiotyk?

Probiotyki mają wspierać organizm w codziennym funkcjonowaniu, dlatego możesz stosować je jako uzupełnienie zdrowego trybu życia. Korzystaj ze wsparcia dobroczynnych bakterii zawsze wtedy, gdy czujesz taką potrzebę:

  • w chwilach zmniejszonej odporności po chorobie czy w czasie przesilenia,
  • podczas antybiotykoterapii i jakiś czas po jej zakończeniu, kiedy łatwo zaburzyć mikroflorę,
  • w czasie egzaminów i natłoku obowiązków, kiedy pracujesz pełną parą,
  • gdy dopadną Cię problemy trawienne, wzdęcia, nieregularne wypróżnienia, gazy,
  • gdy zechcesz bardziej o siebie zadbać, poczuć się lepiej i znów tryskać energią.

Probiotyki są skuteczne i bezpieczne. Zaleca się je nawet dzieciom i kobietom w ciąży (warto jednak wcześniej skonsultować taką sytuację z lekarzem). Pamiętaj przy tym, że nawet najlepszy probiotyk nie zadziała w pełni, jeśli będziesz przyjmować go zbyt krótko. Minimum suplementacji to 3 miesiące, w trakcie których warto zadbać o zdrową dietę, bogatą w naturalne probiotyki, które zwiększają skuteczność kuracji.

Jak przyjmować probiotyki?

  • Regularnie, o stałych porach.
  • W trakcie lub tuż po posiłku.
  • Najlepiej wraz z fermentowanymi produktami mlecznymi, kiszonkami lub innymi naturalnymi probiotykami.
  • Z napojami lub pokarmami w temperaturze pokojowej. Popijając probiotyk gorącą herbatą, zmniejszasz skuteczność dobroczynnych bakterii.

Masz wątpliwości co do wyboru najlepszego dla siebie probiotyku, chcesz upewnić się, jak zażywać swój zestaw Guut – napisz do nas na [email protected] , służymy pomocą 🙂

Źródła:

H. Szajewska, Probiotyki w Polsce – kiedy, jakie, dlaczego?, „Gastroenterologia Kliniczna” 2010, t.2, nr 1., Via Medica

O. Krakowiak, R. Krakowiak, Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje, „Postępy Fitoterapii” 2015, nr 3, s. 193-200

Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go znajomym
Zainteresuje Cię również